در این مقاله آموزشی در مورد شیوه اثبات رابطه نامشروع با شما صحبت می کنیم و مسائل بسیار ضروری و حیاتی را با شما در میان می گذاریم . به طور کلی در خصوص حر جرمی یکی از مهمترین مسائل شیوه اثبات جرم و دفاع درمقابل آن است . بنابراین، مسائل و عناوینی نظیر نحوه اثبات بی گناهی در رابطه نامشروع ، تثبات رابطه نامشروع در خودرو و پاسخ به پرسش کلیدی و بنیادی رابطه نامشروع چگونه ثابت می شود از اهم مسائل و مباحث مورد تاکید ما در این مقاله است . شما می توانید با وکیل متخصص کیفری ویژه رابطه مشروع همین حالا تماس بگیرید.
اثبات بی گناهی در رابطه نامشروع
مطابق اصل 37 از قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران اصل بر برائت (یعنی بی گناهی) اشخاص است و هیچکس از نظر قانون مجرم شناخته نمی شود مگر جرم او در دادگاه صالح به اثبات برسد. بنا براین ، اثبات بی گناهی نیاز به سعی و تلاش ندارد و اصلاً بهتر است اینطور بگوییم که گناهکاری نیاز به اثبات دارد و نه بی گناهی ! با این حال وقتی راجع به اثبات جرم رابطه نامشروع و شیوه اثبات آن صحبت کنیم ، به صورت خود به خود و اتوماتیک راه و روش اثبات بی گناهی در رابطه نامشروع را نیز مرور کرده ایم و به شما آموزش داده ایم.
اثبات بیگناهی در پروندههای رابطه نامشروع، به ویژه در جامعهای با ارزشهای اخلاقی خاص، بسیار دشوار است. اتهام رابطه نامشروع، به دلیل حساسیت موضوع و پیامدهای اجتماعی سنگین آن، میتواند به شدت به آبرو و حیثیت فرد آسیب برساند. لذا، در صورت مواجهه با چنین اتهامی، مراجعه به وکیل متخصص امری ضروری است.
یک وکیل مجرب با دانش عمیق از قوانین کیفری و رویههای قضایی، میتواند با جمعآوری ادله و مستندات قوی، از موکل خود دفاع کند. وکیل متخصص با بررسی دقیق پرونده، شناسایی نقاط ضعف اتهامات وارده و ارائه دفاعیات فنی و حقوقی، میتواند به تبرئه موکل خود کمک کند. همچنین، وکیل میتواند در مراحل مختلف رسیدگی به پرونده، از جمله مرحله تحقیقات مقدماتی، دادرسی و اعتراض به آراء، از حقوق موکل خود دفاع کند.
رابطه نامشروع چگونه به ثابت می شود؟
جرم رابطه نامشروع، در حقوق کیفری کشور ما دارای معنای وسیعی بوده که مجموعه ای از جرایم حدی زنا، لواط، مساحقه و تفخیذ و جرایم تعزیری مادون این موارد از جمله بوسیدن و تماس های فیزیکی غیر شرعی را در بر می گیرد.
جرم رابطه نامشروع تعزیری در ماده 637 قانون مجازات اسلامی تعریف شده است . به موجب این ماده: « هر گاه زن و مردی که بین آنها علقه زوجیت نباشد، مرتکب روابط نامشروع یا عمل منافی عفت غیر از زنا از قبیل تقبیل یا مضاجعه شوند، به شلاق تا نود و نه ضربه محکوم خواهند شد و اگر عمل با عنف و اکراه باشد، فقط اکراه کننده تعزیر می شود »
بنابراین، با توجه به ماده مذکور، در بیان فرق رابطه نامشروع و زنا می توان گفت، هر نوع رابطه غیر شرعی که عنوان جرایم حدی زنا و نظایر آن را نداشته باشد، جرم رابطه نامشروع مادون زنا و مستوجب مجازات تا 99 ضربه شلاق، برای انجام دهندگان آن اعم از زن و مرد می باشد.
راه های زیادی برای اثبات اینگونه روابط وجود دارد مانند کارهایی همچون بررسی مکالمه های بین زن و مرد و همچنین پرینت پیامک های رد و بدل شده بین زن و مرد، وجود تصاویر و یا فیلم، و بررسی رابطه آنها، اقرار، شهادت شهود و علم قاضی قابل اثبات است. البته در چنین پرونده هایی علم قاضی بسیار مهم است.
در حال حاضر، قاضی میتواند دستور شنود مكالمات و دریافت پرینت پیامك ها را در این پروندهها بدهد و این موضوعی است كه در رویه فعلی قضایی اتفاق میافتد و قاضی به مخابرات دستور ارسال متن پیامك های رد و بدل شده بین متهمین و یا پرینت تماسهای آنها را میدهد.
البته با توجه به حضور روز افزون زنان در جامعه در كنار مردان و مشاركت بالای آنها در فعالیتهای اجتماعی نمیتوان حضور این دو قشر را در كنار یكدیگر كه در مواردی بالاجبار مثل حضور دو همكار به تنهایی در محل كار و نیز در مواردی با اختیار مثل خوردن غذا در یك رستوران و یا تردد با ماشین همكاران را جرم محسوب کرد.
از مهمترین دلایل برای اثبات رابطه نامشروع میتوان به شهادت ۲ شاهد مرد، یک مرتبه اقرار متهم و علم قاضی اشاره کرد. برخی دیگر از مدارک مانند فیلم، عکس، پرینت تماس تلفنی و مکالمات تلفنی از دیگر مدارکی هستند که میتوانند در اثبات روابط نامشروع تأثیر بگذارند و موجب اطمینان قاضی به وقوع رابطه نامشروع گردند ولی عملاً دلایل قانونی به حساب نمیآیند.
نکته ای که در رابطه با ماده 637 قانون مجازات اسلامی قابل ذکر است، آن است که در این ماده قانون گذار صرفا چند مصداق از مصادیق رابطه نامشروع را ذکر کرده و تعیین سایر مصادیق را به نظر قضات واگذار نموده است؛ با توجه به این مساله، در حال حاضر، رویه عمومی محاکم کیفری کشور ما، رابطه نامشروع غیر فیزیکی از طریق تماس تلفنی و پیامکی و چت را نیز با حصول شرابطی، مصداق رابطه نامشروع و قابل مجازات بر اساس ماده مزبور میداند.
جهت ارتباط با آقای سیاوش اسکندرزاد متخصص در جرم رابطه نامشروع و شیوه های اثبات آن از طریق واتساپ با ایشان در تماس باشید .
اثبات رابطه نامشروع از طریق پزشکی قانونی چیست؟
اثبات جرم رابطه نامشروع از طریق پزشکی قانونی در صورتی مورد قبول واقع میشود که فرد در ۷۲ ساعت اولیه به پزشکی قانونی مراجعه کرده و اقدامات لازم برای معاینه و نمونه برداری را انجام دهد.
زنی که مورد تجاوز و رابطه نامشروع قرار میگیرد، برای اثبات این قضیه هنگامی که به پزشک قانونی مراجعه میکند، تمامی وسایل آن از جمله لباسها یا دستمالی که به ترشحات مرد آلوده شده و یا هرچیزی که در لحظه وقوع حادثه به همراه داشته مورد آزمایش قرار میگیرد.
یکی از شرایط اثبات رابطه نامشروع وجود آثار ضرب و جرح بر روی بدن است اما امکان دارد در برخی موارد بر روی بدن آثاری نباشد و با ترساندن فرد به او تجاوز کرده باشند. در این صورت تشخیص تجاوز و رابطه نامشروع به دست مقامات قضایی میباشد.
اثبات رابطه نامشروع از طریق اقرار
طبق ماده ۱۷۲ قانون مجازات اسلامی برای جرایمی چون رابطه نامشروع ۴ بار اقرار جزو ادله اصلی به حساب میآید! این قاعده به دلیل حساسیت موضوع و احتمال وقوع اشتباه در اقرار، در قانون گنجانده شده است. هدف از این قاعده، جلوگیری از اتهام ناروا به افراد و حفظ آبروی آنها است. با این حال، در مواردی که اقرار همراه با سایر شواهد و قرائن باشد، میتواند به عنوان یکی از ادله اثبات جرم مورد توجه قرار گیرد.
همانطور که توضیح دادیم، یکی از راه های اثبات رابطه نامشروع، اقرار متهم پرونده می باشد. اقرار عبارت است از اینکه متهم پرونده، وقوع جرم توسط خود او را نزد مقام قضایی پذیرفته و در اصطلاح به انجام آن اعتراف نماید.
مطابق ماده 172 قانون مجازات اسلامی: « در کلیه جرائم، یکبار اقرار کافی است… » بنابراین چنانچه متهم یا متهمین پرونده رابطه نامشروع، به انجام آن اعتراف نموده ولو اینکه این اقرار، تنها یک مرتبه انجام گیرد، اثبات رابطه نامشروع از طریق اقرار صورت گرفته و متهم یا متهمین رابطه نامشروع، بر اساس اقرار خود که از دلایل اثبات جرم بوده، محکوم و مجازات خواهند شد.
راه دوم اثبات رابطه نامشروع، شهادت شهود می باشد. مطابق قانون مجازات اسلامی، منظور از شهادت آن است که شخصی غیر از طرفین پرونده کیفری، بر انجام جرم رابطه نامشروع یا عدم انجام آن، نزد قاضی خبر دهد. به موجب ماده 199 قانون مجازات اسلامی: « نصاب شهادت در کلیه جرائم، دو شاهد مرد است… »
بنابراین چنانچه دو شاهد مرد نزد مقام قضایی، شهادت دهند که وقوع جرم رابطه نامشروع را میان متهمین پرونده مشاهده کرده اند و شرایط شهادت شاهد نیز مطابق قانون فراهم باشد، اثبات رابطه نامشروع از طریق شهادت محقق شده و متهمین پرونده به ارتکاب رابطه نامشروع محکوم خواهند شد.
اگرچه از جمله شرایط شهود آن است که عاقل و بالغ باشند، ولی اولا، شهادت مجنون ادواری ( یعنی شخصی که به صورت دوره ای و متناوب، سالم و مجنون شده ) در حالتی که سالم بوده و به اصطلاح در حالت افاقه، پذیرفته می شود. ثانیا، هرگاه شاهد در زمان دیدن شهادت، غیر بالغ بوده، اما در زمان ادای شهادت نزد مقام قضایی، بالغ شده باشد، شهادت او پذیرفته می شود.
جهت انجام مشاوره مشاوره حقوقی رایگان با وکیل سیاوش اسکندرزاد (عمارت حقوقی اسکندرزاد)به شماره همراه 09120712942 یا کارشناس حقوقی مهدی یونسی به شماره همراه 09124810188 تماس حاصل بفرمایید.
اثبات رابطه نامشروع از طریق علم قاضی
علم قاضی یکی دیگر از راههای اثبات رابطه نامشروع است. در صورتی که قاضی با توجه به مجموع شواهد و قرائن موجود در پرونده، به وقوع جرم یقین پیدا کند، میتواند حکم به اثبات جرم دهد. این شواهد میتواند شامل اظهارات شهود، پیامهای متنی، عکسها، فیلمها و سایر مدارک باشد.
با این حال، باید توجه داشت که علم قاضی باید بر اساس قرائن و شواهد قانونی باشد و نمیتوان به صرف ظن و گمان، فردی را به ارتکاب جرم متهم کرد. همچنین، در مواردی که جرم رابطه نامشروع به صورت خصوصی انجام شده باشد، اثبات آن بسیار دشوار است و نیاز به بررسی دقیق و همهجانبه پرونده دارد.
ماده 211 قانون مجازات اسلامی در تعریف علم قاضی به عنوان یکی از دلایل اثبات رابطه نامشروع مقرر داشته: « علم قاضی عبارت از یقین حاصل از مستندات بین در امری است که نزد وی مطرح می شود. » بنابراین با توجه به این ماده می توان علم قاضی را این گونه تعریف نمود: اطمینان و یقینی که در قاضی رسیدگی کننده به پرونده نسبت به وقوع جرم ایجاد شده و مستند این یقین، اماره هایی است که در پرونده کیفری وجود دارد.
در رابطه با جرم رابطه نامشروع، زمانی که دلایل گفته شده همچون شهادت شهود در پرونده موجود نبوده اما اماره هایی نظیر فیلم دوربین مدار بسته یا پیامک های رد و بدل شده میان متهمان پرونده، موجب شکل گیری یقین در قاضی پرونده نسبت به وقوع جرم رابطه نامشروع گردد، اثبات رابطه نامشروع از طریق علم قاضی حاصل شده و در نتیجه قاضی پرونده می تواند به استناد این علم، حکم محکومیت متهمان پرونده رابطه نامشروع را صادر نماید
مواردی همچون نظریه کارشناسی، اظهارت افرادی که مطلع از وقوع جرم بوده اما شاهد بر وقوع آن نبوده، معاینه محل، گزارش ضابطین دادگستری و فیلم های ضبط شده از دوربین های مدار بسته می تواند موجب ایجاد یقین در قاضی شده و به عنوان مستند علم قاضی مطرح شوند.
اثبات رابطه نامشروع از طریق پیامک چیست؟
در کشور ایران معمولاً پیامک از ادله اثبات دعوا نمیباشد، زیرا نظام حقوقی کشور ایران بر پایه شرع مقدس اسلام است. اثبات رابطه نامشروع پیامکی صرفاً یک آماری میباشد که موجب حصول علم قاضی به ارتکاب جرم میشود، به همین دلیل اثبات رابطه نامشروع از طریق پیامک به راحتی امکان پذیر نمیباشد.
برای اینگونه اثبات باید از پیامک شخص مورد نظر پرینت داشته باشیم که نیازمند دستور مستقیم از مقامات قضایی است و برای استعلام پیام از پیام رسانها نیز باید از طریق پلیس فتا پیگیری کرد که اغلب شاکی از پرینت اسکیرین گرفته شده شروع به شکایت میکند.
ه این نکته توجه داشته باشید که استعلام و پرینت پیام از پیام رسانها مانند واتس آپ، تلگرام و … برای اثبات رابطه نامشروع پیامکی تابع قوانین ویژه میباشد. مجازات رابطه نامشروع که از طریق پیامک اثبات شده، ممکن است به جز شلاق تعزیری، مجرم به مجازات تبعید نیز محکوم شود.
اثبات رابطه نامشروع از طریق شهادت شهود
مطابق ماده ۱۹۹ قانون مجازات اسلامی، نصاب شهادت در کلیه جرائم، مرد است مگر در زنا، لواط، تفخیذ و مساحقه که با ۴ مرد اثبات میگردد. یکی از راههای اثبات رابطه نامشروع طبق این قانون این است که اگر ۲ مرد شهادت دهند که رابطه مشروع بین متهمین را مشاهده کردهاند
و شرایط شهادت شاهد نیز مطابق قانون فراهم باشد، رابطه مشروع از طریق شهادت شهود مورد قبول واقع شده و متهمین پرونده محکوم به رابطه نامشروع میشوند. اگر شرایط ۲ مرد مورد قبول نباشد این امر میتواند با شهادت حداقل ۳ مرد و ۲ زن و یا ۲ مرد ۴ زن صورت بگیرد. باید به این نکته توجه داشته باشید که شاهدین باید عاقل و بالغ باشند در غیر این صورت شهادت آنها رد میشود.
اثبات رابطه نامشروع با کمک وکیل ممکن است؟
وکیل رابطه نامشروع، یک وکیل در تهران یا دیگر شهرهای ایران است که موظف است حقوق موکلش را در دادگاه حفظ کند، مدارکی را برای اثبات بیگناهی موکلش جمع آوردی کند و به دادگاه ارائه دهد، او باید بتواند به خوبی از موکل خود در دادگاههای قضایی دفاع کند. شما میتوانید از مشاوره حقوقی با ما استفاده کنید.
هر دوطرف پرونده (شاکی و متهم) مجاز به انتخاب وکیل در فرآیند دادرسی هستند. وکلا باید تسلط کافی در رابطه با این جرائم و محدودیتهای شرعی و قانونی حاکم بر آنها را داشته باشند تا بتوانند به موکلین خود برای حل اینگونه پروندهها راهنماییهای لازم را ارائه دهند.
برای اینکه در مورد متهم به جرمی، حکم محکومیت کیفری صادر شده و مجازات مربوطه نسبت به او اجرا شود، لازم است تا این اتهام از طریق ادله آن جرم، به اثبات برسد. ادله و راه های اثبات جرم در قانون مجازات اسلامی عبارتند از : اقرار، شهادت، قسامه ، سوگند و علم قاضی.
جرم رابطه نامشروع نیز از این قاعده مستثنی نبوده و اثبات آن صرفا با استفاده از دلایل و راه های اثبات مقرر شده در قانون امکان پذیر می باشد. البته در میان ادله نام برده شده، راه های اثبات رابطه نامشروع ، محدود به سه مورد اقرار، شهادت و علم قاضی بوده و دو مورد دیگر را در بر نمی گیرد.
با توجه به اینکه، راه های اثبات رابطه نامشروع ، محدود بوده و هم چنین، با در نظر گرفتن اهمیت این مساله که چنانچه شاکی جرم رابطه نامشروع، موفق به اثبات این اتهام نشده، با خطر شکایت کیفری افترا و اعاده حثیت مواجه می گردد، در این مقاله به بررسی راه های اثبات رابطه نامشروع پرداخته، در مورد اثبات رابطه نامشروع از طریق اقرار، شهادت، علم قاضی و پرینت مکالمات و تماس ها توضیح داده و در پایان، در مورد مدارک لازم برای اثبات رابطه نامشروع صحبت خواهیم نمود.